Tuesday, December 19, 2006

Joulurauhaa

Kotiperuskoulu rauhoittuu joulun viettoon. Toimistossa pidämme syksyn kiireaikoina kertyneitä ylityövapaita, opettajat ja oppilaat viettävät joululomaa.

Kulunut vuosi on ollut vilkas ja työntäyteinen. Kotiperuskoululaisia on nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin: vuoden mittaan on ilmoittautunut lähes 400 uutta oppilasta. Verkkokursseilla äidinkieltä ja kirjallisuutta opiskelee jo 150 ulkomailla asuvaa suomalaista lasta ja nuorta.

On aika kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille oikein hyvää ja rauhallista joulunaikaa! Joulukortissamme on katkelma suomalaisen kirjallisuuden kivijalasta, Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Nurmijärven kirjasto- ja kulttuuripalveluiden tuottama Seitsemän veljestä www-sivusto esittelee klassikkokirjan verkossa, uuden teknologian avulla. Laadukkaat, rauhalliset ja sisällöltään antoisat sivut, joilla viihtyvät sekä aikuiset että lapset. Suosittelen!

Monday, December 11, 2006

Virtuaalinen pikkujoulu

Etäopiston Etäcafé-projektissa on kehitetty aikuisille etäopiskelijoille yhteinen tila, etäkahvila, jossa voi turinoida toisten etäopiskelijoiden ja opettajien kanssa, vaihtaa ajatuksia opiskelusta ja melkein mistä vain, esitellä omia töitään tai vaikka vain hengailla, nauttia tarjoilusta ja tutustua kuukauden kahvittelijaan. Kahvilan tarjoilijoita ovat opettajat ja asiakkaita opiskelijat. Olen reilun vuoden ajan touhunnut kahvilassa ohjaajana, tarjoilijan ja asiakkaan välimuotona, osallistuen lähinnä kirjallisuuskeskusteluihin. Ja viihtynyt! Etäcafé on kodikas ja viihtyisä virtuaalinen kohtauspaikka, jossa keskustellaan mielenkiintoisista aiheista ja jaetaan mm. lukukokemuksia tavalla, jota olen aina kaivannut.

Tällä viikolla vietämme Etäcafén henkilökunnan virtuaalista pikkujoulua chattaillen. Ajatus on houkutteleva: ei tupakansavua, lastenhoito-ongelmia eikä öistä värjöttelyä taksitolpalla. Glögimukin ja kynttilän kanssa vain työhuoneeseen. Keskustelukumppanin puheesta saa selvän, eikä tarvitse huutaa saadakseen äänensä kantamaan ravintolamelun yli pöydän toiselle puolelle. No, on perinteisessäkin pikkujoulussa toki puolensa, eikä Kansanvalistusseuran henkilökunnan pikkujoulua ole onneksi vielä siirretty verkkoon :)

Thursday, December 7, 2006

Toimintasuunnitelma vai kristallipallo?

Loppuvuodesta paitsi arvioidaan kuluvaa, suunnitellaan tulevaa vuotta. Uuden rehtorin myötä uudistui myös KVS-instituutin toiminnan suunnitteluprosessi. Oli hauska huomata, miten tiukasti olimme jo ehtineet tottua vanhaan kaavaan. Kun mallit käännettiin ympäri ja pakka sekoitettiin, saatiin ihka uusi taulukko, johon on keksittävä uudet sisällöt. Vanhojen kopiointi ei enää onnistu, ja ajatuksetkin on koitettava kääntää uusille raiteille. Erittäin terveellistä ja todella tarpeellista!

Mitä uutta vuosi 2007 sitten tuo Kotiperuskouluun? Toimintasuunnitelmaan kirjattiin mm. äidinkielen verkkotestistön suunnittelu yhdessä Kaukon kanssa, valtionavustuksen muuttaminen harkinnanvaraisesta yksikköperusteiseksi sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelman laatiminen.

Valtionavustustavoite on herrain hallussa, mutta siihen suuntaan on asiaa jälleen ajettava. Jos valtionavustus määräytyisi oppilasmäärän mukaan, toiminnan suunnittelu ja resurssointi olisi helpompaa. Ei tarvitsisi yrittää arvailla seuraavan vuoden avustuksia eikä lobata harva se vuosi vaihtuvia, avustuksesta päättäviä virkamiehiä. Avustus ei olisi myöskään riippuvainen valtion tulo- ja menoarvion momenttien heilahteluista. Tulevan vuoden avustus jaetaan momentilta, jota on budjettiesityksessä leikattu 25 %. Jos Kotiperuskoulun valtionavustus putoaa samassa suhteessa, käy tilanne tukalaksi: oppilaita on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta resursseja vähemmän kuin vuosikymmeneen. Nyt kirjoitettua toimintasuunnitelmaa voisi käyttää pakettien täytteenä.

Tuesday, December 5, 2006

Äidinkieli, kansalliskieli ja lingua franca

Ajattelemme usein, että piskuiselle suomen kielelle ei ole käyttöä maailmalla, eikä sitä siksi kannata opiskella. Kielillä on kuitenkin muitakin merkityksiä kuin yhteydenpidon välinenä toimiminen. Oulun yliopiston professori Harri Mantila jakaa ympäristömme kielet niiden käyttötarkoituksen ja merkityksen kautta äidinkieleen, kansalliskieleen ja lingua francaan. Äidinkieli on kielistä se, joka kasvattaa ihmisen - ja kasvaa ihmisen mukana. Se on kuin iho, erottamaton osa meitä jokaista. Äidinkieli omaksutaan lapsuudessa ensimmäisenä, se on tunteiden ja ajattelun kieli.

Kansalliskieli puolestaan liittää meidät kulttuuriin. Kieli on kulttuurin keskeisin identiteettiä luova tekijä: siihen on koodautunut koko fyysinen elinympäristö, ilmasto, henkinen kulttuuri, historia ja kirjallisuus. Vain me suomalaiset ymmärrämme, mitä tarkoittaa impivaaralaisuus tai sampo. Mantila kirjoittaa: "Tuskin kukaan, joka ei ole nähnyt tuulen vähitellen kasaavan tietynlaista lumikeräymää aukean poikki kulkevalle tielle, voi ymmärtää verbiä kinostua."

Lingua francalla Mantila tarkoittaa työkalua, kansainvälisen yhteydenpidon kieltä. Äidinkielestä ja kansalliskielestä lingua franca eroaa olennaisesti: se on vain väline. Jos äidinkieli on iho, lingua francat ovat vaatteita, joita puemme päälle tarpeen mukaan. Nekin ovat tärkeitä, mutta eivät voi koskaan korvata ihoa.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lähteet
Mantila, Harri: Äidinkieli, kansalliskieli ja lingua franca. Teoksessa: Eichhorn M., Helttunen A. (toim.): Kotimaana suomen kieli (Äidinkielen opettajain liitto 2004).
Skuttnabb-Kangas. Tove: Vähemmistö, kieli ja rasismi (Gaudeamus 1988)

Monday, December 4, 2006

Joulupostia maailmalle

Tänä vuonna Kotiperuskoulu lähettää joulutervehdyksen lähes 300 perheeseen ympäri maailmaa. Tervehdysten lähettäminen on pitkä ketju, jossa on monta lenkkiä Oriveden Opiston kuvataideopettajasta DHL:n kuriiriin. Joulukortin upean kuvan on taiteillut kuvataideopettaja Arja Jämsä. Ulkoasun suunnitteluun osallistui koko Kansanvalistusseuran markkinointitiimi, joka lisäsi siihen jouluisen otteen Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Kortti painettiin Oriveden Kirjapainossa. Espoolaiset Kivenlahden Piilevien partiolaiset kuorittivat valmiin kortin ja mukana lähetettävät esitteet talkootyönä - kiitokset torstai-iltaisin kokoontuvalle tyttövartiolle! Kotiperuskoulun joulutervehdyksillä tuetaan näin meripartiolaisten uuden veneen hankintaa.

Päivin kanssa pakkasimme kuoret pusseihin ja nyt odottelemme kuriiria niitä noutamaan. Lopullisen jakelun oppilaiden kotiosoitteisiin hoitaa Deutsche Post Global Mail. Kauneusvirhe muuten lähes 100 % kotimaisessa joulukorttiprosessissamme, mutta joulutarjouksen ansiosta selvästi edullisempi kuin Suomen Posti :)

Thursday, November 30, 2006

Factaa vai Wikiä?

Virtuaalikoulupäivillä sovin lopulta Facta-Tietopalvelun käyttöönotosta Kotiperuskoulun Opit-asiakkaille. Vuoden 2007 alusta oppilaat voivat käyttää Opit-ympäristössä toimivaa, aina ajantasaista tietosanakirjaa. Factassa toimivat sähköisen median mahdollisuudet: hakutoiminnot, viittaukset tekstien välillä, äänet, kartasto, joka on liitetty yhteen tekstien kanssa jne. Uskon, että Facta palvelee nimenomaan meidän ulkomailla asuvia oppilaitamme.

Yhteisöllisesti tuotettu verkkotietosanakirja Wikipedia on sekin hieno. Mutta suomenkielinen versio on vielä vajaa, eikä vedä vertoja maksulliselle Factalle. Punaisia linkkejä (tarkoittavat sitä, että aiheesta ei vielä ole artikkelia) tulee tietoja hakiessa vastaan harmittavan usein.

Wednesday, November 29, 2006

Virtuaalikoulupäivillä kuultua

Ensimmäistä kertaa Opetushallituksen kansallisilla virtuaalikoulupäivillä 27.-28.11.06. Kaksi tiivistä päivää innostavia luentoja ja vähän tietoa siitä, mitä nyt päättyvälle Virtuaalikoulu-hankkeelle tulee tapahtumaan: Katriina Harjulehto-Madetoja esitteli Kansallista tietoyhteiskuntastrategiaa 2007-2015 ja Janne Sariola LUMOUS-ohjelmaa. Esille nousi erityisesti elinikäisen oppimisen varmistaminen sekä koulutuksen, tutkimuksen ja tuotekehityksen kolmiyhteys. Virtuaalikouluhankkeiden massasta nousevat ns. kärkihankkeet, joita on vähemmän, mutta joita tuetaan enemmän.

Kotiperuskoululla on neljättä vuotta "vanhanmallinen" virtuaalikouluhanke Kaukon kanssa. Hankerahoituksella on toteutettu mm. Kotiperuskoulun äidinkielen ja kirjallisuuden verkkokurssit sekä kehitetty etäopetuspedagogiikkaa. Onko tästä kärkihankkeeksi - jää nähtäväksi. Toivottavasti rahoitus kuitenkin järjestyy jatkossakin tavalla tai toisella.

Päivän sanat olivat yhteisöllinen oppiminen ja verkostoituminen. Luennot poikivat roppakaupalla ideoita Kotiperuskoulun verkkokurssien - ja varsinkin Opit-ympäristön kehittämiseksi:

- Tutkija Sanna Järvelä esitteli Learning Kit -ohjelmaa, joka opettaa tehokkaita tapoja oppia mm. alleviivaus-toiminnolla sekä mahdollisuudella tehdä omia muistiinpanoja tekstiin. Tässäpä olisi oivia työkaluja Opitiinkin!

- Yhteisöllinen oppiminen ei ole tärkeää yhteistyön vuoksi, vaan siksi, että yksilö oppii paremmin, kun oppiminen on yhteisöllistä (Sanna Järvelä). Mitä tämä voisi tarkoittaa käytännössä verkkokurssilla? Tuli mieleen vaikkapa tehtäväannot tähän tapaan: "Lähetä kaverille sähköpostia ja selitä hänelle, mitä tarkoittaa.. Tutustu yhteen teemaan ja kerro siitä muille projektikansiossa.. Kirjoita keskustelupalstalle esimerkki, mitä tarkoittaa..." Eli ihminen oppii ITSE paremmin, kun hän joutuu selittämään asiaa muille. Pakottaa jäsentämään tietoa.

- Blogi-työkalu Opitiin! Jokaisella nettiryhmällä voisi olla oma blogi, jota jokainen vuorollaan pitää. Erinomaista, yhteisöllistä ja motivoivaa kirjoittamisharjoitusta. Pienemmät voivat kertoa blogissa vaikkapa päivän kulusta eri puolilla maailmaa, isot pitää jo oppimis- tai lukupäiväkirjaa? Yhdellä aina alustusvuoro, toisilla kommentointivuoro. Elina (Katin äitiysloman sijainen) Opitin tiskillä kertoi, miten työkalua odotellessa Opitissa voi jo tehdä blogin tapaisia juttuja: jaettu kansio, johon jokainen kirjoittaa vuorollaan. Tai keskustelupalsta. Tuntuivat Anne Rongaksen innostavan blogi-esityksen jälkeen pikkuisen vaisuilta, mutta asiaa kannattaa tutkia..

- Tästä tuli mieleen ajatus, jonka Lasse Lipponen esitti etäpettajien koulutuksessa pari viikkoa sitten: awareness-tools. Tämä tarkoittaa esim. sitä, että kun kirjaudut ympäristöön, näet ketä muita on paikalla. Kun Ville Uudessa-Seelannissa tulee sisään, hän näkee, että paikalla on myös oma opettaja Suomesta, Liisa Dubaista ja Jenni Kaliforniasta. Kiva! Tämäkin pitää saada Opitiin :)