Thursday, December 7, 2006

Toimintasuunnitelma vai kristallipallo?

Loppuvuodesta paitsi arvioidaan kuluvaa, suunnitellaan tulevaa vuotta. Uuden rehtorin myötä uudistui myös KVS-instituutin toiminnan suunnitteluprosessi. Oli hauska huomata, miten tiukasti olimme jo ehtineet tottua vanhaan kaavaan. Kun mallit käännettiin ympäri ja pakka sekoitettiin, saatiin ihka uusi taulukko, johon on keksittävä uudet sisällöt. Vanhojen kopiointi ei enää onnistu, ja ajatuksetkin on koitettava kääntää uusille raiteille. Erittäin terveellistä ja todella tarpeellista!

Mitä uutta vuosi 2007 sitten tuo Kotiperuskouluun? Toimintasuunnitelmaan kirjattiin mm. äidinkielen verkkotestistön suunnittelu yhdessä Kaukon kanssa, valtionavustuksen muuttaminen harkinnanvaraisesta yksikköperusteiseksi sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelman laatiminen.

Valtionavustustavoite on herrain hallussa, mutta siihen suuntaan on asiaa jälleen ajettava. Jos valtionavustus määräytyisi oppilasmäärän mukaan, toiminnan suunnittelu ja resurssointi olisi helpompaa. Ei tarvitsisi yrittää arvailla seuraavan vuoden avustuksia eikä lobata harva se vuosi vaihtuvia, avustuksesta päättäviä virkamiehiä. Avustus ei olisi myöskään riippuvainen valtion tulo- ja menoarvion momenttien heilahteluista. Tulevan vuoden avustus jaetaan momentilta, jota on budjettiesityksessä leikattu 25 %. Jos Kotiperuskoulun valtionavustus putoaa samassa suhteessa, käy tilanne tukalaksi: oppilaita on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta resursseja vähemmän kuin vuosikymmeneen. Nyt kirjoitettua toimintasuunnitelmaa voisi käyttää pakettien täytteenä.

No comments: