Friday, December 18, 2009

Blogissa hyviä lastenkirja-arvioita

Lasten ja nuortenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen on avannut verkkoon Lastenkirjahylly-blogin, jossa hän esittelee sekä uutta lasten- ja nuortenkirjallisuutta että tuttuja klassikoita.

Heikkilä-Halttunen perusti blogin vastalauseena sanoma- ja aikakauslehtien vähentyneelle lasten- ja nuortenkirjakritiikille. Blogissaan hän tarjoaa tarjoaa asiantuntevia ja paneutuvia kirja-arvioita niin uutuuksista kuin vanhoista tutuista kirjoista.

Joulukuussa Lastenkirjahyllyssä esitellään joka päivä yksi jouluaiheinen lastenkirja. Tänään vuorossa on Astrid Lindgrenin iki-ihana Melukylän joulu, josta Heikkilä-Halttunen kirjoittaa mm. näin:

Lindgrenin lapsikuvaus on saanut verrattoman tulkin Ilon Wiklandin kuvituksista. Ne tihkuvat sellaista lokoisaa lämpöä ja viihtyisyyttä, että kaakeliuunin lämmön ja kuusen tuoksun pystyy aistimaan kuvista vaivatta.

Melukylän lasten yhteisöllisyys, joulunpyhien perinteet ja lasten luonteva osallistuminen kodin moniin jouluvalmisteluihin saavat aikuisen haikailemaan jotain jo iäksi kadotetuksi uskomaansa.

Nykyisen tavarapaljouden ja joulukrääsän ahdistamaa aikuista hivelee myös Melukylän lasten arkeen kuuluva niukkuuden estetiikka. Kaikkea on sopivasti, ja lasten joululahjatoiveetkin ovat kovin vaatimattomia.

No comments: